Купуючи в магазині продукти холодного копчення, часом замислюєшся – чи не спорудити  на дачній ділянці коптильню холодного копчення своїми руками, яка дозволить у домашніх умовах приготувати таку вкуснятину, що пальчики оближеш! За цим іде наступне питання – чи варто взагалі затівати таке дійство, не чи занадто воно трудомістке?

коптильна холодного копчення

Безперечно, копчене м’ясо або риба мають незрівнянний смак, а конструкція коптильні дуже проста. Але є деякі моменти, які можуть зарубати на корені всяке бажання затівати будівництво коптильні своїми руками.

Як працює коптильня холодного копчення?

Принцип роботи коптильні полягає в наступному:

  1. Продукт попередньо підготовляється до копчення. Для цього м’ясо або риба ретельно натирається сіллю й витримується протягом 4-х діб.
  2. Після цього м’ясо вимочується в холодній воді для зняття надлишків солі приблизно 3-4 години.
  3. Вимочене м’ясо промокають сухою чистою тканиною й підвішують із метою провялування в сухому провітрюваному приміщенні. Це робиться для того, щоб кислоти, що втримуються в димі, смоли й інші елементи вбралися в м’ясо. Дим є елементом, що консервує, і завдяки холодному копченню його здатності, що консервують, підсилюються, адже сіль убиває шкідливі мікроорганізми повільніше, у міру випару вологи.
  4. Для процесу холодного копчення слід підібрати відповідні дрова. Для цього найкраще підійдуть дрова з вільхи, яблуні, дуба, бука. Найбільш ароматними є яловець і вишня. Березу можна використовувати тільки в крайньому випадку, через наявність у її корі дьогтю. А хвойні породи потрібно взагалі виключити. Дим із хвойних порід надає м’ясу гіркуватий присмак і забруднює його.
  5. Процесу укладання дров теж варто приділити особливу увагу. Вони не повинні горіти яскравим полум’ям, як піонерське багаття, а тільки жевріти, для чого їх спеціально присипають ошурками (тирсою).
  6. Важливо дотримуватися строгого технологічного режиму підтримки температури в коптильні, що дуже важко, точніше, майже неможливо. Температура повинна підтримуватися протягом декількох днів у межах 20-40 градусів для риби й 18-22 градуса для м’яса, причому цілодобово. Як цього добитися в домашніх умовах, при необхідності займатися іншою роботою? А що робити при зміні погоди? А коли спати? І це ще не все!
  7. Після копчення готовий продукт необхідно швидко остудити й просушити при температурі 10-12 градусів.

Якщо наведені аргументи не відбили у вас останнє бажання займатися подібною витівкою, далі ви довідаєтеся, як спорудити коптильню холодного копчення своїми руками.

Коптильня холодного копчення своїми руками

конструкція коптильні холодного копчення

Розглянемо найпростішу й мало-затратну конструкцію. Для неї потрібно спорудити топку й коптильну камеру, з’єднавши їх між собою довгим димоходом, для зменшення температури диму.

На дно топлення укладається залізний аркуш, завдяки якому при горінні дров температура в топленні буде рівномірною.

У землі викопується димохід розміром штик у штик, який накривається зверху шифером або залізом і герметизується, для чого щільно присипається землею. Довжина димоходу може бути довільної, від 2-х метрів і більшою.

Димохід закінчується металевими ґратами, на які обов’язково кладеться фільтр (мішковина, серпанка), який затримує сажу й смоли.

види коптилень холодного копчення

За подібною схемою коптильню можна спорудити з великої залізної бочки, якщо вона є в господарстві. Взагалі винахідливості дачників немає меж! Оглянувши пильним господарським поглядом свою дачну ділянку, можна зненацька знайти потрібну річ.

Доводилося бачити на одній дачній ділянці коптильню, споруджену із старого непридатного холодильника. Так що – усе у ваших руках! Було би бажання!

Коптильня холодного копчення в робота. Відео

YouTube Preview Image

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki